مجله آموزشی: موقعیت جغرافیایی ایران برای برق خورشیدی

موقعیت جغرافیایی ایران برای برق خورشیدی

موقعیت جغرافیایی ایران برای انرژی خورشیدی

عناوین مقاله

آیا ایران از انرژی خورشیدی برای تامین برق استفاده می‌کند؟

تولید برق در جهان با فناوری‌های انرژی‌های تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی (نیروگاه خورشیدی)، انرژی بادی (توربین‌های بادی)، انرژی گرمایی و حتی امواج اقیانوس که از انرژی‌های پاک هستند افزایش یافته است.

 ایران به دلیل نزدیکی به خط استوا در بهترین شرایط برای دریافت تابش خورشیدی قرار دارد. در سال ۲۰۲۰ تنها ۹۰۰ مگاوات (حدود ۴۸۰ نیروگاه خورشیدی و ۴۲۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی خانگی) از برق مورد نیاز ایران را از انرژی خورشیدی تامین می‌کند که این میزان در مقایسه با میانگین جهانی بسیار پایین است.

همچنین در سال ۲۰۲۱، ۴۵۰ مگاوات برق خورشیدی وجود داشت که کمتر از ۱ درصد ظرفیت نصب شده بود که این میزان تولیدی در مقایسه با کشور‌های همسایه بسیار ناچیز است.

ایران به طور متوسط ​​سالانه ۲۲۰۰-۱۹۰۰ کیلووات ساعت تابش خورشیدی در هر متر مربع دارد و ۹۰ درصد مساحت کشور، خورشید کافی برای تولید انرژی خورشیدی در ۳۰۰ روز در سال دارد.

موقعیت ایران در برق خورشیدی
نقشه انرژی خورشیدی جهان و موقعیت ایران

کدام استان‌ها قابلیت ساخت نیروگاه خورشیدی در خود را دارند؟

استان یزد با میزان تولید ۶۸ مگاوات، فارس با ۵۸ مگاوات و کرمان با ۴۷ مگاوات با استفاده از انرژی خورشیدی در رتبه‌های برتر ایران قرار دارند. ایران همچنین زمین‌های خالی و وسیع زیادی برای ساخت نیروگاه‌های خورشیدی دارد.

موقعیت جغرافیایی ایران چگونه است؟

ایران با وسعتی در حدود ۱,۶۰۰,۰۰۰ کیلومترمربع در نزدیکی خط استوا و جنوب غربی آسیا واقع شده است. در برخی از شهرهای ایران حدود ۳۰۰ روز آفتابی وجود دارد. به عنوان مثال، گرم‌ترین شهر جهان، شهر شهداد در استان کرمان است.

نور خورشید و بادهای طوفانی در تمام شهرهای ایران دیده می‌شود. این بخش از جهان شرایط مطلوبی برای استفاده مفید از انرژی خورشیدی دارد. ایران فرصت‌های خوبی برای گسترش نیروی آب دارد و کشوری ایده‌آل برای استفاده از انرژی خورشیدی است.

یک مطالعه دقیق نشان داد که متوسط ​​تشعشعات جهانی ایران حدود (MJ/m2) 19.50 در روز است.

میزان تابش خورشید در ایران
(میانگین تابش روزانه خورشید در شهرهای مختلف ایران)

میزان تشعشعات جهانی آتی ((kWh/m2) 2000 /سال) در ایران و سایر کشورهای نزدیک خط استوا مانند امارات و عربستان سعودی بالاترین میزان در سطح جهانی است.

شهرستان دهلران واقع در غرب ایران را مورد مطالعه قرار دادند تا نشان دهند که چگونه می‌توان از انرژی خورشیدی به جای منابع نفت و گاز استفاده کرد.

نتایج آن‌ها نشان داد که شهرهای مناطق مرکزی و جنوبی می‌توانند مقادیر بیشتری از تابش افقی خورشید را دریافت کنند. استان‌های خراسان جنوبی، خوزستان، یزد و کرمان مقادیر قابل توجهی تابش خورشیدی را می‌گیرند.

همان‌طور که در شکل بالا نشان داده شده است، شهرهای مطلوب با تابش روزانه جهانی سالانه در استان‌های کرمان، فارس، اصفهان و یزد در ایران قرار دارند. اکنون تمامی نیروگاه‌های خورشیدی بزرگ و کوچک در این چهار استان مستقر هستند.

البته شهرهای دیگر ایران مانند چهارمحال بختیاری توانایی بسیار خوبی در جذب انرژی خورشیدی دارند. در سال‌های اخیر چندین نیروگاه خورشیدی در این استان ساخته شده است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب بیشتر در پایدار سولار:

اطلاع از جدیدترین اخبار پیرامون پنل‌های خورشیدی در پایدار سولار

عضویت در مجله آموزشی

برای اطلاع از جدیدترین مطالب سایت در مجله آموزشی عضو شوید